• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Колко важен е изборът на добър специалист по осчетоводяване

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Колко важен е изборът на добър специалист по осчетоводяване
Колко важен е изборът на добър специалист по осчетоводяване

Често описвани като „ходещи калкулатори“, счетоводителите вече не са само елка с крака. Счетоводителите означават много повече или поне така би трябвало да бъде.

Ако сте от хората, които робуват на мнението, че само огромните холдинги имат нужда от счетоводители, то ние от Contract.bg се надяваме на вид разубеждаване след задълбочен прочит на този текст.

Нека все пак да бъдем реалисти и да приемем нещата такива, каквито са – счетоводителите са една от най-пренебрегваните части от всеки бизнес.

Най-лошото от всичко е това, че в много от случаите, счетоводителят дори остава зад кулисите докато останалите видове експерти обират лаврите от аудиторията.

Ако търсите наистина добър в професията си експерт, който да се погрижи за пълното осчетоводяване на фирмата ви, спомнете си кой сайт ви цитирахме няколко реда по-нагоре.

Какви услуги мога да очаквам от един счетоводител

Тук е първият момент, в който трябва да внимавате наистина много. Ако счетоводителите бяха ходещи калкулатори, щяха ли да могат да ви предложат няколко всеобхватни услуги?

Много често услугите, които предлагат финансовите експерти, се припокриват, но това не означава, че те от нищо не разбират или още по-малко пък навява на това, че наетият човек не може да си свърши работата качествено.

Все пак, както всеки друг служител, който ще трябва да наемете, не е никак зле да помислите за това какво точно ви трябва като услуга.

Наред с обикновените счетоводни услуги, някои фирми предлагат и одиторски и данъчни такива.

Това е хубав бонус, но онова, което носи най-голяма важност в цялото мероприятие, е да намерите човек, който да има уменията да задоволи както вашите нужди, така и тези на фирмата ви.

Някои наистина големи фирми, предлагащи счетоводни услуги, имат възможност да назначат отделни хора, които да работят с нови клиенти.

Това е нож с две остриета, защото има опасност преди да наемете човека, с когото ще работите, вие реално да не сте го виждали нито веднъж.

За да не стане подобен проблем, за да получите ясен поглед над вашия човек (евентуално бъдещ счетоводител на най-скъпото ви, на бизнеса ви), е добре да се видите два пъти на разменено гостуване.

По този начин всеки ще се чувства по-спокоен на свой терен, а и ще види работното място на другата страна.

Доброто старо питане е най-успешен вариант

Вероятно най-ефективният вариант, който съществува в света, е това да попитате хора, които заемат длъжности, изправящи ги често до счетоводители.

Попитайте ги, те със сигурност имат повече наблюдения върху сектора и служителите в него.

Ако хората, седящи близко до счетоводители, са ваши приятели, бъдете сигурни, че те нямат никакъв интерес да ви лъжат, пращайки ви некомпетентен счетоводител.

Ако хората, които питате, движат сами свой собствен бизнес, те със сигурност познават болката, която причинява търсенето на човека, който да се грижи за финансовия аспект на фирмата ви.

Предварително поставените цели са важни

Целите на един бизнес са важно нещо и счетоводните фирми като Contract.bg знаят това. Вие, в ролята си на собственик на фирма, трябва да инвестирате време, за да сте сигурни, че наемате правилния човек, който да движи финансовия аспект на предприятието ви.

Все по-честа практика е да се наемат счетоводители само за дадени проекти, което не предполага продължително обвързване.

Този вариант е подходящ за вас, ако не желаете да се договаряте само за една счетоводна фирма за дълго време.

Оценете:
4.21 24

ОБАДЕТЕ СЕ