• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Намаляват ДДС за ресторантите, книгите и бебешките стоки на 9%

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Намаляват ДДС за ресторантите, книгите и бебешките стоки на 9%
Намаляват ДДС за ресторантите, книгите и бебешките стоки на 9%

Четете най-актуалното в блога на Contract.bg. Информираността е сила, която се заплаща скъпо, така че набавяйте знанията си от достоверен източник, който може да се превърне и в надежден партньор на счетоводни услуги за вашия бизнес.

С промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС) депутатите официално приеха намаляване на ставката до 9%.

Това ще важи за ресторантите, кетъринга, настаняването в хотели и къмпинги, за книгите, учебните помагала и бебешките храни и пелени.

Предишната процентна стойност бе 11%, а решението за промяна бе прието на второ четене, но без да се проведе какъвто и да е било дебат по темата.

В подкрепа на промените гласуваха общо 150 народни представители, на варианта „против“ заложиха двама, а само един единствен представител се възползва от опцията „въздържал се“.

По-ниската процентна стойност ще влезе в сила още от 1 юли, а засега крайният ѝ срок ще бъде до 31 декември 2021 г.

Предложението на Българската социалистическа партия (БСП) за намаляването на данъка за книгите да стане постоянно, беше отхвърлено почти веднага.

Как се стигна до решението за бебешките стоки

До днешните промени се стигна, след като на 12 май премиерът Бойко Борисов обяви своето предложение относно това ДДС-то за книги и заведения да бъде намалено от 20 на 9 %, като това трябва да влезе в сила в най-бързи срокове, та дори ако е възможно – веднага.

„Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората. И едното е храна, и другото – духовна храна“, коментира предложението си тогава премиерът Борисов.

Три дни след споделянето на предложението проектозаконът бе експресно внесен в Народното събрание от депутати, членове на управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Впоследствие партия Движение за права и свободи (ДПС) предложи и намаляването на ставката за определени бебешки стоки, до които има достъп българското семейство в магазина.

Кой бе опозиция на решението

Само няколко дни след внасянето на проектозакона, финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично против предложените от премиера и почти приетите промени.

В свое становище по казуса той заяви, че „за да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%“.

Позицията на министъра доведе до напрежение с премиера, който обяви, че „който не е съгласен, може да си ходи“. По време на гласуването финансовият министър Горанов не присъства в пленарната зала.

Отсъстваше и още един важен в структурата на ГЕРБ човек – председателят на финансовата комисия към парламента Менда Стоянова, която също се обяви против гласуваните промени.

Депутатите отхвърлиха предложението за намаляването на ДДС за високоалкохолните напитки (твърдия алкохол), бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услугата по различни места.

Беше решено официално да се запази сегашната ставка за туроператорските услуги, както и за лекарствата, плащани от здравната каса, медицинските изделия и основните храни, която към този момент възлиза на 20%.

Според експертите, това запазване ще доведе до постигане на относително по-голяма стабилност в съответния сектор, който в момента е изключително приоритетен заради нуждата на хората от подобни стоки във времена, характеризиращи се с нестабилност и несигурност.

В заключение

За повече информация относно правни и счетоводни въпроси посетете Интернет порталът на счетоводна къща Contract.bg, където ще можете да ангажирате за себе си нашите достъпни счетоводни услуги.

Оценете:
4.40 25

ОБАДЕТЕ СЕ