• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Осигуровки 2020 – кои са важните аспекти от осигуряването

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Осигуровки 2020 – кои са важните аспекти от осигуряването
Осигуровки 2020 – кои са важните аспекти от осигуряването

Хубаво е човек да мисли за здравето си и за своите старини. Не е редно тази част от живота ни да се пренебрегва в никакъв случай.

В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се положиха някои известни промени, които биха могли да внесат известна доза смут при собствениците на фирми и предприятия.

В счетоводна къща Contract.bg ще намерите важна и добре разписана информация относно най-новите промени не само в Закона за счетоводството, а и във всяко нещо, което засяга вашия бизнес.

Като се спомена думата „счетоводство“, трябва да знаете, че в нашия сайт освен информация, ще намерите и възможност за това да наемете качествени счетоводни услуги за вашия бизнес.

Доверете се на новия си счетоводител днес и постигнете финансов просперитет на вашето предприятие утре.

Какво е осигуровката

Преди да започнем да говорим за осигуряване и осигуровки, трябва да дадем някаква ясна дефиниция за това що е то осигуровка, от какъв характер е и т.н.

Повечето хора робуват на схващането, че осигуровките са просто пари, които биват взети на човек за „черни дни“.

Да, ама не. Осигуровките не са влог и това е основната мисъл, с която човек трябва да свикне преди да започне работа където и да е.

Всъщност, по своя изначален смисъл, осигуровката е нещо коренно различно от данъците (много хора ги сравняват).

Между тези две неща не може да се сложи знак за равенство по простата причина, че при осигуровката има възвращаемост, докато данъците ние просто ги плащаме, защото така е по закон.

Какво ме засягат осигуровките мен и моя бизнес

Повечето работодатели смятат, че осигуровките не са едно от най-значимите неща за техните служители, но текстът, който четете, започна с това, че осигуровките далеч не са за пренебрегване.

Няма как да бъдем повърхностни и да не отчетем факта, че много от хората на ниво „служител“ също пренебрегват значението на осигуровката.

Най-важното нещо, което човек трябва да знае за осигуровките, е това, че те не са влог за „някога си“.

Да, те ви трябват и това, че сте млади не оправдава работодателите ви да не ги плащат с обещание, че заплатата ви ще бъде повишавана периодично.

Кой трябва да плаща осигуровки

Най-вероятно сте чували за това, че някои хора се хвалят с факта, че са сключили договорка с работодателя си да не им се плащат осигуровки, а да получават пълния размер на сумата, която би отишла за осигурителната им вноска.

В България се работи по схема 60:40 съответно 60% плаща работодателят, а 40% работникът. Това, естествено, е в най-разпространения случай, но има и такива, в които се случва така работникът да изплаща и пълен размер на своята осигуровка.

Това става, когато работещият е самоосигуряващо се лице. Тогава законът зачита това, че от човека се извършва специфична дейност, която се реализира от едно име и за една сметка.

В този момент, ролите и функциите осигурител и осигуряващ падат върху едно и също име. За да бъдете считан за самоосигуряващо се лице, вие трябва да подадете декларация в Национален осигурителен институт (НОИ).

В заключение

В сайта на Contract.bg вие ще можете да се информирате със задълбочената информация, разписана в текстовете в блога на страницата, а ако искате качествени счетоводни услуги, те могат да бъдат намерени лесно. Само на няколко клика разстояние.

Оценете:
4.58 24

ОБАДЕТЕ СЕ