• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Дарения – всичко за осчетоводяването и данъчните отстъпки

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Дарения – всичко за осчетоводяването и данъчните отстъпки
Дарения – всичко за осчетоводяването и данъчните отстъпки

Може би знаете, че всяко нещо, което е обвързано с елемент пари, се облага по някакъв начин от държавата. Това е и работата на един счетоводител в дадена фирма.

С това се обуславя и нуждата от такъв човек в редиците ви. Онзи, който заема подобна позиция във вашето предприятие, трябва да е някой, на когото разчитате.

За да може финансите ви да бъдат движени от някой опитен човек, вие трябва първо да го намерите.

Какво ще стане, ако сега ви се съобщи, че мястото, на което търсите, е абсолютно правилното?

Contract.bg е мястото, на което ще намерите стойностни счетоводни услуги, които се извършват от завършени експерти в счетоводния бранш.

Отделно от всичко, тук ще откриете и подробна, добре разписана информация относно всички законови новости засягащи счетоводство, финанси и т.н.

Какво означава „обвързано с елемент пари“

Ясно е, че това звучи адски простовато казано, но нека се придържаме към това да сме по-разбираеми.

За да четете тези редове, най-вероятно заглавието ви е привлякло, а за да стигнете чак дотук, то и въведението е било не чак толкова скучно, колкото може да ви се стори темата.

Заглавието вече ни подсказа за какво ще говорим до края на този текст – дарения и всичко, което се върти около тях.

Законът е описан достатъчно тежко, трудно смилаемо и всякакви други прилагателни, които го превръщат в трудна материя, предназначена не за всеки.

С какво даренията са по-специални от другите финансови операции и процедури

По-законово казано, в зависимост от човека, който извършва даренията, те се облагат по един по-специфичен начин от закона.

Не избързвайте с това да съдите, че законът е дискриминиращ. Не е и това е така, защото тук има две страни.

При първата страна чрез даренията се намаляват облагаемите доходи и печалби и затова законодателят не ги признава за разход онези от тях, които са извършени от данъчно задължени лица.

От друга страна, обаче, при даренията, които се извършват изцяло в полза на определени лица или фирми, те (даренията) се насърчават.

На какво облагане подлежат даренията

Едно от най-често срещаните облагания на фирми е т.н. плащане на „общински данък“ или местен данък.

Сами ще видите, че в тази ситуация, законодателството е предвидило опрощаване на надареното лице от облагане на дарението/даренията, които е получило.

Това въпросно освобождаване от облагане на дарения влиза в сила само тогава, когато се извършват изцяло в полза на точно определени субекти или са дадени с някакви определени цели.

Цялата тази стратегия на закона много наподобява подоходните данъци по същността си на вид данъчни облекчения.

Какви видове дарения се облагат с данъци

Всички имущества (движими или недвижими), които са придобити под формата на дарение, биват облагани с данък. Това облагане се извършва по силата на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Също така, друга законова наредба, която на практика прави това възможно е наредбата за местните данъци, която е приета от общинските съвети по места.

Въпреки че някои хора бъркат данъка, с който се облагат даренията и данъка върху възмездните сделки, това е нещото, което прави разликата между тях.

При последния (възмездните сделки се облагат единствено и само недвижими имоти и моторните превозни средства.

В заключение

В сайта на Contract.bg ще намерите подробна информация за всяка новост в закона, която трябва да знаете.

Стремим се да поддържаме възможно най-голяма актуалност, а ако на вас не ви се занимава с подобни административни тегоби, винаги може да ни се доверите и ние ще движим вашия счетоводен баланс вместо вас.

Оценете:
4.6 93