• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ – кога се подава и какво включва

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ – кога се подава и какво включва
Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ – кога се подава и какво включва

Всяко физическо лице в даден момент започва да се интересува живо от новата услуга на Националната агенция по приходите за автоматичното попълване на годишна данъчна декларация по член 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Освен да се подготви, тази декларация трябва и да се подаде, а както всеки знае, когато има думата „подаване“, към нея върви и думата „срок“.

Е, хубаво е да знаем докога е този срок, кога имаме право да попълним, как да попълним коректно и на кои служби трябва да подадем данъчната си декларация?

На тези въпроси ще намерите отговор в настоящата публикация, а на още много – в блога на Contract.bg.

В Интернет страницата ще намерите и съвети за това откъде и как да намерите своя перфектен счетоводител, който ще подреди вашата фирма във финансов аспект, а това е нещо, от което всеки се нуждае.

Какво изобщо е Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ

Преди да се каже каквото и да е било по темата на текста, който четете, може би е най-правилно да се даде ясна дефиниция за това що е то Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Както навярно сте добре запознати, човек трябва да подава ежегодно декларация за това какви доходи получава.

По този начин държавата придобива прясна информация за финансовото състояние на фирмите и така се правят актуални статистики за браншовото развитие в отделните сектори, развиващи се в страната.

Такъв документ в НАП за отчитане на 2019-та година трябва да се подаде задължително до края на четвъртия месец от годината.

Заради пандемичната ситуация, срокът рязко се удължи до 30 юни. Счетоводна къща Contract.bg препоръчва в никакъв случай да не се изчаква последния момент, за да се подаде подобна декларация.

Къде и как мога да подам такава декларация

Всеки има възможност да подаде данъчната си декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ в офис на Националната агенция по приходите.

Ако не можете лично да предадете декларацията, може да го направите и чрез Български пощи до съответния офис на НАП като препоръчана пратка с обратна разписка.

Това изпращане може да се осъществи в абсолютно всеки пощенски клон в страната, където на всичко отгоре ще получите необходимите за попълване формуляри напълно безплатно.

Кой трябва да подава такава декларация

След справка в закона, става ясно, че Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ се подава от местни (български) и чуждестранни физически лица, които през изминалата година са придобили доходи от конкретни източници.

Такива биха могли да са: работна заплата, трудови правоотношения, някаква стопанска дейност, получаване на наем, прехвърляне на известни права или имущество на други лица и т.н.

Ако физическото лице през 2019 г. е придобило доходи от източници, намиращи се в чужбина под формата на някакви дивиденти или лихви по различни банкови линии, данъкът се определя в една от частите на декларацията и се подава с нея.

Още нещо важно, което трябва да знаете за Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ е това, че лицата, които са получавали доходите си само от трудови правоотношения (работна заплата), не са задължени да подават подобна декларация.

Оценете:
4.7 56