• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Разликите между едностранно и двустранно счетоводство

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Разликите между едностранно и двустранно счетоводство
Разликите между едностранно и двустранно счетоводство

Счетоводството е „тъмна Индия“ за много хора, които не са изучавали тази материя в училище или университет. Дори и да сте от тази група, това не означава, че не може да започнете собствен бизнес.

Напротив – ние вярваме, че с професионалната подкрепа на Contract.bg всеки човек може да развие доходоносен бизнес. Ние постоянно се стремим да обогатяваме знанията на нашите клиенти в сферата на счетоводството.

В тази статия ще ви разкажем повече за разликите между едностранното и двустранното счетоводство.

Що е то едностранно счетоводство

Това е един от основните видове счетоводство, при което е специфично, че се прилага за отчитане на фирми регистрирани като ЕТ. С методите на едностранното счетоводство се описват сравнително прости операции с малък обем на информация.

Главната особеност на едностранното счетоводство е записването само на кредита. Този вид счетоводство е подходящ за записване на операции, при които няма дебитна страна.

Едностранното счетоводство може да се използва за някои данъчни цели, при които информацията се изразява чрез кредитни записи. Този метод е подходящ за нуждите на малкия бизнес и поради тази причина най-често се използва от фирми с правна форма ЕТ.

Двустранно счетоводство – основни принципи

Особеното при този вид счетоводство е, че е задължително за използване от всички фирми, които са собственост на повече от едно лице. Информацията при двустранното счетоводство е много по-точна, ясна и структурирана.

Двустранното счетоводство има определени елементи, чрез които се отразяват финансовите транзакции. Сметките са главен елемент на двустранното счетоводство. Те са активи, пасиви, приходи и разходи.

Други елементи са дебита и кредита. Чрез тях се отразяват финансовите транзакции. Балансът също в изключително важна част от двустранното счетоводство и показва състоянието на сметките към даден момент.

Основни разлики между едностранно и двустранно счетоводство

Разликите между двата вида счетоводство се изразяват главно в методите, които се използват. При едностранното счетоводство няма балансово отчитане, защото няма дебитна сметка. Тези елементи са задължителни в двустранното счетоводство.

При едностранното счетоводство се водят регистри, при които се посочва изменение в отчетен обект, но не се налага да се посочва свързаното изменение в резултат на сделка в друг отчетен обект, както е при двустранното счетоводство.

И двата вида имат предимства и недостатъци, което ги прави подходящи за използване на водене на счетоводство за определен тип фирми. Едностранното счетоводство се използва за воденето на отчетност на дружества ЕТ, при които няма сложни финансови транзакции.

С тази информация искахме да дадем малко светлина относно видовете счетоводство. Ако имате още въпроси винаги може да се свържете с нас.

Оценете:
4.58 93