• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Как да изградите ефективен бюджет за вашето предприятие

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Как да изградите ефективен бюджет за вашето предприятие
Как да изградите ефективен бюджет за вашето предприятие

Успехът на един бизнес не идва за ден. Той е последица от неуморна работа, правилно управление и дългосрочно планиране. Една от сферите, които имат най-съществена роля за успеха и реализирането на печалба от един бизнес е правилното разпределение на бюджета.

Ползите от изготвянето на бюджет ви помага да планирате разходите и да определите звената от бизнеса ви, които акумулират най-големи разноски. По този начин вие може да взимате решения за нуждата от оптимизиране на някои разходи и да изградите стратегии за спестяване на суми от определени сфери.

Стъпки при изготвянето на бюджет

Изграждането на бюджет е сложна задача за изпълнението, на която най-добре да се консултирате със счетоводител. Изготвянето на бюджет за предприятие включва следните стъпки:

Определете всички приходи

Помислите за всички очаквани приходи към предприятието за следващата година. В това число могат да бъдат включени всички суми, които очаквате да получите от продажби, инвестиционни приходи, наеми, лицензни такси и други източници на приходи.

Направете оценка на вашите разходи

Отчитането на разходите е много голяма част от подготовката на ефективен бюджет. За да подготвите най-точно бюджета трябва да идентифицирате и оцените всички очаквани разходи за бизнеса ви. Това може да се случи след като определите размера на разноските за работни заплати, наем на помещения, оборудване, реклама, маркетинг, разходи за транспорт и други.

Ефективно разпределение на разходите

Някои звена от вашия бизнес се нуждаят от по-големи по размер разходи от други в определени периоди. Определете дали предстоят периоди, в които разходите за заплати, маркетинг или друга сфера от вашия бизнес ще се наложи да се повишат.

Прогнозирайте

Правенето на прогнози е ценно качество на всеки един управител на бизнес. Това означава, че той взима в предвид независещи от него фактори и обмисля как да реагира при тяхното наличие.

Прогнозирането също включва анализиране на предходни периоди чрез използване на данни от миналата година. Някои тенденции могат да показват нуждата от смяна на бизнес модела или разместването на бюджета.

Създаване на резервен фонд

Винаги отделете сума за така наречените „черни дни“. Резервният фонд винаги може да ви спаси при неочаквани разходи или настъпили кризи. Може да разпишете какви са ситуациите, в които може да се опрете до резервния фонд, за да сте сигурни, че тази част от бюджета ще бъде използвана само, когато е наистина нужна.

Анализирайте бюджета в реално време

Преследвайте и анализирайте получените приходи и направените разходи през определен период от време. Ако забележите, че нещата не вървят по план може да се наложи промяна в бюджета.

Оценете:
5.00 1

ОБАДЕТЕ СЕ