• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Фирми без дейност - какво е нужно да знаете

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Фирми без дейност - какво е нужно да знаете
Фирми без дейност - какво е нужно да знаете

На първо четене, звучи нелогично да наречеш която и да е фирма „без дейност“. Това не е обидна квалификация за дадено предприятие.

В сайта на Contract.bg ще намерите солидна и добре разписана информация относно новите наредби в Закона за счетоводството, които са влезли в сила в началото на 2020-та година.

В нашия портал ще откриете още и възможност да намерите професионална счетоводна помощ за постигане на финансова устойчивост.

Всъщност, законът съдържа в себе си дефиниция за това що е „фирма без дейност“. Най-общо казано, понятието „липса на дейност“ означава, че едно конкретно дружество не е реализирало приход в рамките на една календарна година.

Ако размерът на регистрираните средства е под 500 лв. в рамките на тази календарна година, то тогава автоматично предприятието се счита за неактивно или такова, което не извършва дейността, за която е регистрирано.

Имам ли някакви задължения, ако съм собственик на неактивна фирма

Една от най-новите промени, които бяха приети в Закона за счетоводството е тази, която задължава дори фирмите без дейност да подават утвърдена за всички дружества декларация, която удостоверява това, че вашата фирма не е осъществила почти никаква дейност през последната календарна година.

Наистина важното нещо, което трябва да знаете, е това, че фирмите, които не са осъществявали никаква дейност през последната година, не е необходимо да подават подобна декларация ежегодно.

Те могат да го направят еднократно за вече изминалата година, в която дейност не е осъществявана.

Понеже законът е малко объркан, а илюстрирането на сериозни твърдения с конкретни примери е нещо хубаво, прави четивото по-приятно и най-вече по-лесно смилаемо, то в блога на Contract.bg ще се постараем да го представим именно по този начин.

Ето какво трябва да направи едно предприятие, което на практика е неактивно.

В момента сме 2020 г. и ще се върнем само две години назад. Ако някое конкретно дружество е подало нужната декларация в срок до 31.03.2019 г., която да го регистрира в Търговския регистър, то за 2018 г. предприятието се смята за неактивно.

Ако през 2019 то все още не е регистрирало приходи и харчове и декларация бъде подадена до 31.03.2020 г., то в Търговския регистър предприятието се счита за такова с „липса на дейност“ и през изминалата 2019 г.

С подаването на тази втора декларация в срок до 31.03.2020 г. на практика предприятието изпълнява всички изисквания по условието на чл.38, ал.2, т.9 и с това се освобождава от всякакви задължения в бъдеще.

Под „задължение“ разбирайте това да подава необходимата декларация за всяка следваща година, както е правило досега.

В това е и смисълът на еднократното подаване на декларацията - освобождаване от задължението да се декларира ежегодно, „липса на дейност“.

Ако дружеството не изпълнява дейност и през настоящата година след подаването на двете гореизброени декларации, няма никакъв смисъл да се декларира в Търговския регистър в срок до 31.03.2021 г.

Какво се случва, ако възобновя дейността си

Ако настъпи момент, в който се извърши възобновяване на дейността, започнат да се реализират приходи и се правят харчове, то за дружеството отново започват да важат общите правила на Закона за счетоводството.

След като е стартирала дейността отново, тогава дружеството е необходимо да подава своите отчети по общия ред, както и всяко друго дружество с активна дейност.

Това важи в пълна сила за всички бизнеси, които по някакъв начин бяха засегнати от пандемията от коронавирус като ресторанти и заведения, козметични салони, хотели и други.

Оценете:
4.67 82