• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Граждански договор – какви видове съществуват

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Граждански договор – какви видове съществуват
Граждански договор – какви видове съществуват

В днешно време никой не си пада по подписването на каквито и да е видове договори. Най-вече пък при постъпване на нова работа, било то и с граждански договор.

Може би това е продиктувано от факта, че в забързаното ни ежедневие невинаги откриваме свободна времева пролука, в която да обърнем внимание на себе си, камо ли да се заемем сериозно с неща от рода на административни процедури.

Какви рискове крие това, какво може да се случи при евентуална проверка от съответните институции, кой носи отговорност при откриването на дадено нарушение?

На всички тези въпроси отговор ще получите от поредния добре разписан текст в блога на Contract.bg, пълен с подробна информация относно процедурите при постъпване на ново работно място.

В тази Интернет страница получавате и възможността да наемете професионални счетоводни услуги, които да разрешат вашите проблеми с финансовата неустойчивост на фирмата, която носите на плещите си.

Позволете си да се освободите от един от най-сериозните проблеми, свързани с нелеката професия „собственик“, а именно движението на вашите финансови въпроси.

Ако сте на ниво служител, прочетете текста до неговия край, за да се запознаете по-подробно с това в коя ситуация какъв договор е нужно да подпишете с вашия работодател.

Какво всъщност представлява Граждански договор (ГД)

В най-законов контекст, дефиницията на гражданския договор изглежда така: „Граждански договор е писмена договорка, с която лице, наречено „изпълнител“ се задължава по поръчка на друго лице/фирма, наречена най-често „възложител“ да предостави предварително договорен производствен резултат."

Звучи ви сложно?! Казано по-просто, гражданският договор е онзи документ, който се подписва и от вас, и от работодател при постъпването ви на ново работно място.

Задължително е да се подпише договор, но не е наложително видът му да бъде точно граждански.

Все пак, имайте предвид, че гражданският договор е видът, който е може би най-изгоден за работодателя поради няколко причини – плаща се само за срока, упоменат в документа.

Т.е., той е с напълно нецикличен характер и най-често се подписва само в рамките на една услуга.

Видове граждански договори

ГД е главен вид договори с изключително много разновидности поради неговата природна динамичност.

По Закона за задълженията и договорите той бива договор за поръчка, договор за изработка, комисионен договор.

По Търговския закон, гражданският договор бива два вида: договор с търговски пълномощник и договор с търговски управител.

Какви са правата на трудещите се, подписали граждански договор

Много хора робуват на мисълта, че когато човек се труди по граждански договор, той няма т.нар. „закрила“ на закона, което прави нещата малко по-сложни, когато стане въпрос за злополуки, майчинство, старост, смърт и т.н.

Реално, бърза справка в закона показва, че това е така. Нека, обаче, не си представяме, че всеки, който е сключил граждански договор, е сключил сделка с дявола.

Помнете, че все пак имате права

Когато се подпишете на договор, който започва с думата „граждански“, трябва да помните, че имате правото да се договорите на цена, която устройва вас, а не закона.

Т.е., ако сметнете, че това, в което влагате времето и усилията си, струва точно определена сума, то възложителят трябва да я плати, независимо от това, което казва закона.

При подписване на граждански договор вие все пак не бива да забравяте, че имате право на почивка.

Да, вярно е, че е по-малко от трудовия договор, но това не означава, че възложителят може да ви забрани да ползвате почивката си.

В заключение

Хубаво е, когато човек е въоръжен с качествена информация, идваща от надежден източник като Contract.bg.

Пишете ни, за да се възползвате и от възможността да привлечете на своя страна добър счетоводител, който да се погрижи напълно за финансовия аспект на предприятието ви.

Оценете:
4.72 54