• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Извънреден труд - всичко, което трябва да знаете

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Извънреден труд - всичко, което трябва да знаете
Извънреден труд - всичко, което трябва да знаете

Някои хора успяват да свършат всичко в рамките на работния си ден. Стандартно, всичко трябва да бъде приключено тогава, но понякога се случва така, че не всичко може да бъде свършено в срок и се налага човек да вземе от собственото си време, за да отметне възложените задачи.

Колкото и да се заричате, че няма да работите извънредно – просто не вярвайте сляпо на това. Невинаги се случва така, че да можете да си позволите да оставите днешната работа за утре.

Понякога, крайни срокове затягат примката около врата ви, нещата бързо започват да приемат грозни размери – обемът на работата се покачва бавно, но сигурно, а времето просто не стига. Тогава се налага да направите жертва и да вложите от себе си във фирменото развитие.

Някои работодатели оценяват това самоотвержено държание, но имайте предвид, че някои са на обратния принцип. Според някои хора проблемите, които работникът има в работата, за да не може да приключи навреме с поставените задачи, си е изцяло негово дело и той малко или много е длъжен да приключи с всичко в рамките на астрономическия ден.

Това, разбира се, не е точно така, защото по договор, всеки има фиксирано време, за което е нает и трябва да бъде занимаван с работни ангажименти само в него и нито минута повече. Все пак говорим за наем – ползване на времевия ресурс на работника.

В настоящия текст, който подготвихме за вас, ще разберете някои неща за извънредния труд и по-скоро какво да направите ако той не ви се заплаща адекватно според законодателството на Република България.

Кой може да дава извънреден труд

Истината е, че извънреден труд може да дава всеки, който полага и стандартен такъв. Т.е., извънредно може да работи всеки, който работи като цяло.

Това, обаче не трябва да ви бърка, защото има различни типове извънреден труд. Извънредно може да се наложи да останете ако ви накара работодателя, ако работите на смени и се паднете на празник, както и по предварителна договорка между служителя и началството.

При всеки тип имаме различно възнаграждение, с което служителят да бъде поощрен за своята отдаденост. Най-често имаме умножаване по две или по три (в зависимост от това дали денят, на който се работи е празник или делник).

Извънредният труд в никакъв случай не е нещо страшно, което не трябва да правите. За някои хора това дори е вариант да се закрепят финансово и редовно обират всички извънредни смени и поемат всяко задължение, което могат.

Как да разберете колко ви дължи работодател за извънреден труд

Това, което можете да направите, ако се чувствате ощетени от това, че работодател не ви изплаща пълната сума от възнаграждението за подобен тип труд извън работно време, вие можете да се свържете с нас. Ние ще ви осигурим достоверна информация, базирана на законодателството на страната, в която живеем.

По този начин ще ви посочим по кои точно точки и алинеи вие можете да търсите правата си и да вземете цялата полагаща се за труда ви сума. Говорете открито за проблемите във вашата фирма и направете нужното, за да получите всичко, което сте си заработили честно и почтено.

Оценете:
5.00 1

ОБАДЕТЕ СЕ