• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Как да оптимизирате разходите за трудово възнаграждение

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Как да оптимизирате разходите за трудово възнаграждение
Как да оптимизирате разходите за трудово възнаграждение

Разходите за трудово възнаграждение са едни от най-големите разходи, които едно предприятие генерира. Поради тази причина много собственици на бизнес търсят начини за оптимизиране на тези разходи, не за сметка на удовлетворението на своите служители.

Като счетоводна къща с дългогодишен опит в предлагането на услугата към малки и средни предприятия, не веднъж ни се е налагало да обсъждаме с нашите клиенти варианти за намаляване на разходите за труд по законен начин, който не ощетява служителите.

Това ни показва, че темата интересува голям процент от собствениците на бизнеси, затова решихме да споделим някои от тези методи с читателите на нашия блог.

Инвестиция в софтуери

Автоматизиране на някои от процесите във вашия бизнес, чрез използването на подходящи софтуери може да намали нуждата от наемане на персонал. Един много добър пример е със закупуването на софтуер за заплати. По този начин може да си спестите разхода от наемане на допълнителен персонал за изготвянето на заплатите на служителите, защото това ще се извършва от софтуера.

Обучение на персонала

Ако вашия бизнес се разраства и са нужни повече специалисти, може да инвестирате в преквалификацията на вече наличния персонал. Така ще спестите средства от изплащането на допълнителни заплати и ще предоставите на служителите си възможност да придобият нови умения, които да развиват.

Предоставяне на допълнителни възнаграждение под друга форма

Според Кодекса на труда предоставянето на социално-битови и културни придобивки като допълнителна форма на възнаграждение се финансира от работодателя и от други източници.

Ваучерите за храна, които някои работодатели предоставят са чудесен пример за социално-битови  придобивки. Този вид книжа имат различна стойност и могат да се използват като разплащателно средство в магазини или ресторанти.

От декември 2022 година са предвидени нови облекчения по ЗКПО в полза на работодателите, които гласят, че ваучерите за храна на стойност до 200 лв не се облагат с данък. Ето така може да предоставите на вашите служители една допълнителна придобивка с финансов характер, без да дължите данъци към нея.

Определяне на заплатите според квалификацията

Много предприятия изплащат трудови възнаграждения според квалификацията и степента на образование на служителите. Това е един добър метод да оптимизирате разходите за трудово възнаграждение на служителите си.

Ако позицията не предполага наличието на определена квалификация няма смисъл да наемате човек, който има висше образование. Така може да определите заплатата според нужната квалификация. За успешното оптимизиране на разходите за заплати според този метод, трябва да определите квалификационни нива за различните работни позиции и да ги свържете със заплатите.

Оценете:
4.52 89