• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Как се изчислява сумата за получаване при болничен

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Как се изчислява сумата за получаване при болничен
Как се изчислява сумата за получаване при болничен

Правата на българския гражданин са доста интересна тема що се отнася до това, че всеки претендира, че неговите са най-нарушавани. Всъщност, когато на човек му се налага да работи в нечия фирма, тогава бързо разбира, че понякога неговите свободи и права ясно и открито се нарушават.

От риск да загуби работата и хляба си и по този начин да не е платежоспособен, никой не говори за тези проблеми, не обсъжда с хората около себе си и търпи своеволията на недоброжелателния работодател. Нещо повече – понякога се стига и до крайности (забавени заплати, неизплащане на болнични, неспазване на регламентиран брой дни за отпуск) и т.н.

В такива ситуации основното нещо, което трябва да се прави, е да се говори за проблема открито. Не бива работодателите да се учат, че ще им се мълчи и ще им бъде позволено да си правят каквито и да е своеволия на върха на пирамидата в тяхната собствена фирма.

За да бъдете максимално защитени от закона, вие трябва да се посъветвате с добър счетоводител. Кой каза, че за да се доверите на счетоводна къща, вие трябва непременно да имате основана фирма и да сте отделено юридическо лице?

Разбира се, винаги можете да прибегнете до проста консултация със специалист в сферата, който ще ви насочи накъде да продължите по-нататък по пътя за извоюване на вашите права.

Кое е важното да знаем при изчисляването на болничен

Един от най-честите случаи, в които се потъпкват правата на служителите в една фирма, това несъмнено са дните, в които на тях им е най-трудно (онези на временната неспособност). В тези дни на никой не му е до законодателство, до идеални документи и до уредени сметки.

Точно на това се надява и всеки работодател, та заради това всичко остава някак си в небитието. Нещо повече – всичко се потулва така, че да се вземат някакви пари от страна на служителя, за да се замажат очите му, но изведнъж всичко приключва с изплащането на минимума.

Заради това е много важно всеки да познава начина на образуване на болничния и по този начин да може да хване своя работодател в грешка или в по-лошо – в тотална злоупотреба. Тук, обаче отново казваме – трябва да се знае как се образува болничният.

Има различни методи за това как се образува едно такова обезщетение и в настоящото четиво ще разберете именно това.

Как се сформира сумата, която ще получим

Както всяко нещо в държавната бюрокрация, в сформирането на болничен също има известни зависимости, които е добре да се знаят. Например, не е никак зле да се види как е настъпила нетрудоспособността.

Т.е., тук имаме повод за настъпването на временното неразположение на служителя. Ако причинителят е в следствие на трудова злополука на служебното място, имаме 90 на сто от дневното нетно възнаграждение за целия срок на болничния до пълното възстановяване или до установяването на някакъв вид инвалидност.

Тези положения са опасни, защото някои работодатели може и да се опитат да накарат своя служител да не проявява интерес към това да получи инвалидност поради трудова злополука. Ако такава се издейства, последствията да работодателя може да му докарат доста голямо главоболие.

Имайте предвид, че винаги можете и да се допитате до нас, за да ви покажем повече пътеки и вратички в установяването на това точно каква сума трябва да ви се изплаща по време на нетрудоспособност.

Оценете:
2.04 46

ОБАДЕТЕ СЕ