• ул. Славянска 9, гр. София
 • Пон - Пет 9:00 - 18:00
 • +359 886 975 008

Как да получа своя персонален идентификационен код (ПИК) от НАП

 1. Счетоводна къща Contract.bg
 2. Блог
 3. Как да получа своя персонален идентификационен код (ПИК) от НАП
Как да получа своя персонален идентификационен код (ПИК) от НАП

Една държава-членка на Европейския съюз е длъжна да даде на своите граждани възможността да бъдат запознати с всяка подробност, която ги засяга едновременно и в личен, и в професионален план. Нещо повече – това трябва да може да се случва в защитена и лична среда (дома на всеки един човек, например).

За да може да се случва това, обаче трябва единна национална система, в която да можете спокойно и безопасно да получавате сведения за евентуален размер на обезщетение по майчинство, безработни лица да правят справки за помощи и т.н. За ползите, на персоналния идентификационен номер, обаче ще говорим повече след малко.

Сега се съсредоточете върху това, че повечето хора имат нужда от това да могат по всяко време на върха на пръстите си да бъдат осведомени за различни движения на документи, свързани с тяхното трудово и финансово състояние.

За онлайн справки също можете да използвате своя ПИК и в системата на НОИ. Това ще ви даде възможност да:

 • Изчислявате прогнозен размер на пенсията си;
 • Правите справки за своя статус на социално осигуряване;
 • Правите справка за осигурителния си стаж и дохода си при пенсиониране;
 • Правите справка за постъпили документи, свързани с болничен – болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и съответно решенията по тяхното обжалване;
 • Получите актуална информация за актуалното състояние на изплащаните пенсии и добавки по ЕГН и ПИК;
 • Знаете какъв е вашият осигурителен доход – т.е. върху каква сума точно вашият работодател внася вашите осигурителни вноски;
 • Имате информация относно членство в пенсионен фонд и месеците, които има извършени някакви преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество;
 • Виждате декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател;
 • Правите справка относно издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК.

Всички тези и още много други функции и правомощия ви дава този персонален идентификационен номер.

Какво реално представлява ПИК от НАП

Този персонален идентификационен номер представлява един 10-значен буквено-цифрен код, който може да се издаде и изцяло онлайн без да се налага да се редите по гишета и да пишете документи. Както вече разбрахте с ПИК на НАП можете да се използвате както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, които са предоставяни от други пипала на българската администрация.

Сред тях са и Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията и Министерството на земеделието. Освен агенции, можете да наблюдавате и данни по общини.

Списъкът засега е от 60 общини, като сред тях е и Столична.

Какво ви е нужно, за да вземете своя ПИК от НАП

Не ви е необходимо нещо огромно като ресурс от знания, за да се сдобиете с подобен код. Това, което трябва да направите, е да следвате процедурите описани в сайта на администрацията, от което искате да вземете своя персонален код.

Не забравяйте и това, че ако имате нужда от някаква помощ за това да се сдобиете с кода си – можете да се свържете с нас както по телефон, за да си уговорим среща, така и по имейл. Бъдете спокойни, ние знаем вашите нужди и имаме решенията, които търсите.

Оценете:
2.33 9

ОБАДЕТЕ СЕ