• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Какъв е срокът за изплащане на болнични от НОИ

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Какъв е срокът за изплащане на болнични от НОИ
Какъв е срокът за изплащане на болнични от НОИ

Колкото прекрасно да е всичко в живота ви в момента, в който четете този текст, понякога нещата се сгромолясват със страшна скорост. Нещо повече, хората не си дават сметка, че всичко е твърде обратимо и проблемите могат бързичко да пристигнат.

Т.е. изводът е, че колкото и далечни да изглеждат дадени грижи, те могат да пристигнат при нас за отрицателно време. В днешната статия в  счетоводния блог на счетоводна къща Contract.bg София ще се фокусираме върху онази част от проблемите, които са чисто и просто здравословни.

Всеки един навършил пълнолетие в демократична държава гражданин има право да полага труд срещу възнаграждение. В това число влизат и българските граждани, така че ние по никакъв начин не правим изключение тук.

В България всеки човек има право да работи на различен тип договори (граждански и трудов в най-честите случаи) и те му дават различни права и задължения. По-предпочитан и удобен, разбира се, е трудовият договор заради своите регламентирани дни годишен отпуск, както и възможностите за болничен.

Когато се заговори за такъв тип временно трудово взаимоотношение (докато служителят няма възможност да упражнява дейността си) всеки работодател настръхва и дори не му се чува за подобни неща. Процедурата около болничните е нещо страшно, а неспазването на закона в такъв един момент може да причини сериозни главоболия.

Именно заради това нито един човек не иска да си играе с търпението на законодателството в този аспект. Ето защо повечето спазват процедурата и пускат своите служители в напълно изряден болничен.

Какъв е срокът за изплащане на болнични

Разбира се, по време на болничен никой не седи без възнаграждение нищо, че на практика не върши своите професионални задължения. Естествено, размерът на заплащането се намалява като първите 3 дни от срока за невъзможност изпълнение служебните си задължения се заплащат от държавата.

След преминаването на тези първи три дни работодателят поема контрола и започва да издържа своя служител на база проценти, изчисляващи се от типа на неговата неработоспособност. Какво имаме предвид?

Тук става въпрос за това, че ако злополуката се е получила вследствие на трудов инцидент при изпълнение на професионални задължения, се заплащат до 90 на сто от средното дневно възнаграждение на работника.

Ето защо болничният не е най-приятната част от живота на работодателя, но какво да се прави – рисковете на бизнеса са такива. На всеки му се случва да изпадне в такава ситуация и трябва да се знае, че има срок, в който трябва да получи своя болничен изплатен от Националния осигурителен институт.

Сроковете са най-различни в зависимост от типа на злополуката, от мястото, на което тя е настъпила и най-важното – от рода на наемането на работника (целогодишно или сезонно). Ако искате да се консултирате с професионалист по темата, заповядайте – свържете се с нас през контактната ни форма, за да ви изясним какви са основните проблеми, които биха могли да настъпят.

Превеждане на болнични от НОИ

Превеждането на пари за болничен от НОИ се случва по банков път като тук важат същите срокове. Процедурите реално не се различават по абсолютно нищо – просто в единия случай ги регистрират, а в другия – ви ги изплащат.

Все пак, разберете, че не сте единствени и бъдете търпеливи към държавните институции. Те ще спазят своите срокове, така че просто подходете с разбиране.

Оценете:
4.46 61