• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

На какви данъчни облекчения имаме право при намалена работоспособност

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. На какви данъчни облекчения имаме право при намалена работоспособност
На какви данъчни облекчения имаме право при намалена работоспособност

Колкото и добре да се чувства човек в годините на младост, прилив на енергия т.н., няма спор, че идва един преломен момент, в който човек спира да разполага с пълния си капацитет, сила и мощ, на които се е радвал през младините си. Е, хората са го казали: „Старост-нерадост!“

Щом сте част от държавата, то вие имате равнопоставени права с онзи човек, с когото се разминахте преди малко.

Колкото и да се опитват да ви убедят в обратното, вие, независимо от трудоспособността си, имате права.

Да, те най-вероятно ще са различни от онези на 100% работоспособните хора, но това далеч не означава, че трябва да бъдете дискриминирани. Всеки жител на държавата, който плаща данъци, има права.

Естествено, поради по-утежненото им състояние, някои закони се намират на отделно, специално място, а нивото на закрила се различава при онези, които поради някаква причина са в неравностойно положение.

В настоящата статия ще разгледаме вариантите и възможностите ви да се възползвате от вашите права, ако имате някакъв процент нетрудоспособност.

Повечето хора в неравностойно положение не се възползват от предвидените за тях права поради проста неинформираност, което е и един от най-големите проблеми на системата ни.

В този текст в блога на Contract.bg ще намерите наистина подробна информация по този иначе леко неглижиран проблем в държавното устройство.

В счетоводна къща Contract.bg ще получите и възможността да се възползвате от качествени счетоводни услуги.

Счетоводителят е онзи, който ще постигне финансовият баланс, който вашата фирма наистина заслужава.

Кои са нужните ни институции и каква е процедурата при тях

Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) представляват институцията, която взима решенията за това кое лице трябва да бъде освидетелствано като трайно неработоспособно. Те имат и правото да поставят степен на увреждане.

Изследването, а в последствие и освидетелстването, се вписва в медицинското досие на пациента.

Следващата стъпка на едно такова досие е да постъпи в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) чрез Регионалните картотеки за медицински експертизи (РКМЕ).

Като брой, ТЕЛК-овете в България са цели 71, а НЕЛК е една единствена. Каква е процедурата във връзка с евентуално обжалване на решението на ТЕЛК?

Ако сте изследван в един от 71-те клона на ТЕЛК и процентната степен на увреждане не ви устройва, вие може да обжалвате това решение в НЕЛК.

Само националната комисия може да променя решение на териториалната такава.

Какви са облагите от държавата

На хората със заверено ТЕЛК-решение се позволява да бъдат с намалено работно време, а осигуровките им се покриват директно от държава или работодател.

Също така, след заверка от комисиите, ТЕЛК-пенсията се надбавя над работната заплата (в случаите, когато дееспособният все пак може да се труди).

Трябва да се има предвид това, че не всеки може да изкара такава заверка от ТЕЛК, защото тестовете, през които минават тези хора, са наистина обстойни.

Ако сте успели да излъжете шефа си, че ви боли кръст и сте скатали един ден от работа, то териториалните и националните комисии не са толкова лесни за преодоляване.

ТЕЛК-ът (особено в над 50-процентовите случаи) носи изключително големи „екстри“, но за да имате процентно съотношение над половината, вие трябва да сте наистина зле здравословно.

Contract.bg съветва всеки, който чувства, че няма нужда да подава ТЕЛК тест, наистина да не го прави, защото това може да обърка доста нещата за работодателя му.

Оценете:
4.52 27

ОБАДЕТЕ СЕ