• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Какъв е минималният осигурителен доход у нас по професии

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Какъв е минималният осигурителен доход у нас по професии
Какъв е минималният осигурителен доход у нас по професии

В България имаме минимална работна заплата, под която е изчислено, че ако слезе човек, не може да оцелее. Няма как да погасява своите сметки, няма как да живее, хранейки се здравословно, няма и как да живее в собствено жилище или казано накратко – да живее в адекватни условия.

За да не се стига дотам и най-важното, за да се избегне все повече и повече хора да живеят на прага на бедността, държавата е приела и различни минимални доходи за осигуряване на работещите на нейна територия.

Това, разбира се, е изцяло на хартия и някои работодатели си позволяват да регистрират нещата така, че техните служители се осигуряват на минимална заплата, което прави така, че те да им излизат по-евтино като работна ръка.

Какво трябва да знаете за минималния доход

Това, което ви интересува вас като работници в дадена фирма, е да бъдете максимално сигурни в това, че вашият работодател ви осигурява на толкова, колкото взимате като нетно възнаграждение. Това ще ви гарантира, че след време пенсията, която ще взимате, ще ви бъде достатъчна, за да живеете нормално на старини.

Добре е човек да се осигурява адекватно, за да може в един момент, когато годините напреднат и тялото го предаде, той да разчита на държавата да му пази гърба. Така се прави в големите страни, така че последвайте примера на силните държави, за да сте един горд европейски пенсионер след време.

Кой може да ви напътства при евентуални проблеми

В интернет човек може да се нагледа и да прочете всичко. Колкото и лоши неща да се говорят за счетоводните агенции у нас, обаче не всичко е толкова черно и непонятно в тази сфера.

Нещо повече – знаехте ли, че проблемите в законодателната система донякъде дават възможност на счетоводните агенции да развиват своята дейност. Именно това е разковничето – ако законите у нас са добре структурирани и се спазват, тогава никой няма да има проблеми със своя работодател или с която и да е друга институция.

Това, обаче няма кой знае какво значение след като реалността е такава и трябва да се знае, че все повече и повече счетоводните агенции ще стават един сериозен обект на търсене от страна на всеки човек, който работи.

Без значение дали се развива собствен бизнес или дейността на човека е под формата на служител в дадена фирма, всеки има нужда от напътствия, когато нещо не е наред. Където и да се намирате по стълбицата в бизнеса в България, важното е да знаете, че имате на кого да разчитате и на кого да се опрете, когато нещата не вървят така, както трябва да вървят.

Не се притеснявайте да потърсите помощ срещу своя работодател ако той не спазва основни трудови права във вашите правоотношения между служител и работодател. Не вие сте длъжни на собственика на фирмата си, а той на вас заради всяко усилие, което полагате всичко в неговата фирма да бъде наред.

Свържете се с нас ако имате някакви въпроси относно минималният осигурителен доход в България по професии. Естествено, можете да ни потърсите и при други обстоятелства, свързани с трудови правоотношения, в които сте замесени.

Оценете:
5.00 1

ОБАДЕТЕ СЕ