• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Методи за оптимизиране на разходите за данъци

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Методи за оптимизиране на разходите за данъци
Методи за оптимизиране на разходите за данъци

Оптимизирането на разходите за данъци, по легален начин е предизвикателство за много собственици на бизнеси и управители на предприятия. Това е цел, която се залага в годишния план за всяка следваща година, но до колко тя успявате да я изпълните е друг въпрос.

Нашите клиенти, които управляват средни и големи предприятия често се обръщат към нас с въпроса „Има ли начин да намаля разходите си за данъци по законен начин?“. Ние ги съветваме как да направят това, а сега с радост ще разкрием тази ценна информация и пред читателите на нашия блог.

Представяме ви 5 начина да оптимизирате разходите за данъци на вашето предприятие:

1.Предоставяне на допълнителни социални придобивки

Предоставяне на допълнителни социални придобивки на персонала под формата на ваучери за храна е един от начините да намалите данъчните си разходи, които задоволява и двете заинтересовани страни.

Ваучерите за храна на стойност до 60лв са необлагаеми с данъци. Тоест за тяхното предоставяне не дължите никакъв данък или сума за осигуровки. В сравнение за същата сума само, че предоставена под формата на парични средства вие заплащате 23лв данъци и осигуровки за всеки служител.

2.Данъчни облекчения за дарения

Според ЗДДФЛ може да се възползвате до 65% намаление на данъците си при направено дарение. Този процент варира според типа на организацията, към която сте направили дарение. Това важи и за даренията направени в натура като сумата от покупката се приспада от размера на данъците ви, ако предметите са купени до 3 месеца преди датата на дарението.

3. Използвайте всички данъчни облаги, които ви се полагат

Някои собственици на бизнеси и управители на предприятия са бегло запознати с данъчните облаги, които им се полагат. Има тенденция да се пропускат подобни възможности като различни данъчни облаги и намаления, като например облаги за данъчно основание, инвестиции в ново оборудване или изследователски и развойни дейности, поради незнание за тяхното съществуване.

Съветваме ви да говорите с вашия счетоводител, който да ви запознае с всички възможности за данъчни облаги, от които може да се възползвате.

4.Подаване на данъчните декларации онлайн

Знаете ли, че е възможно да подадете данъчните декларации и документи по електронен път? Тази практика е сравнително нова за България, но става все по-разпространена поради факта, че така бизнесите спестяват разходи от административното обслужване. Подаването на ГФО онлайн също предлага отстъпка от дължимата сума за данъци.

5.Инвестирайте в данъчна консултация

Инвестицията в данъчна консултация проведена от специалист е винаги възвръщаема. Данъчните закони и наредби често търпят промени и на много собственици на бизнес им е трудно да следят текущите тенденции.

Счетоводителите и данъчните специалисти на Contract.bg ще ви посъветват какви още начини има за оптимизиране на разходите според спецификите на вашия бизнес.

Оценете:
5.00 1

ОБАДЕТЕ СЕ