• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Как да изградите успешна счетоводна кариера

  1. Счетоводна къща Contract.bg
  2. Блог
  3. Как да изградите успешна счетоводна кариера
Как да изградите успешна счетоводна кариера

Счетоводната кариера е привлекателен за много хора. Може би поради тази причина специалностите обвързани със счетоводство, които висшите учебни заведения у нас предлагат са едни от най-предпочитаните от младите студенти.

Дори и малко по-късно през живота ви да сте решили, че счетоводната професия е вашето призвание, никога не е късно да се реализирате успешно в това поприще.

Като счетоводна агенция с дългогодишен опит в предоставянето на такъв тип услуги, ние имаме наблюдения кои са качествата, които правят един счетоводител добър в работата си. Граденето на успешна счетоводна кариера не се случва от днес за утре и изисква отдаденост и постоянно усъвършенстване на знанията.

Нека си представим, че сте решили да се реализирате като счетоводител. Сигурни сме, че са ви нужни насоки, които да ви помогнат да планирате достигането на успешна кариера, от която да се чувствате удовлетворени.

Представяме ви няколко съвета за начинаещи счетоводители, които ни се искаше да знаем преди да започнем да предлагаме услуги в тази сфера.

Получаване на подходяща квалификация

Счетоводството не нещо, което може да бъде научено от няколко курса в интернет. Това е сериозно направление, което изисква получаването на подходяща квалификация. Много висши учебни заведение предоставят програми за обучение по счетоводство, които да ви дадат подходящ старт в тази сфера.

Изучаване на софтуерни инструменти

Всеки счетоводител трябва да умее да борави с набор софтуерни инструменти и програми, които да улеснят работата му. За всяка сфера на счетоводството се използват различни инструменти. Един начинаещ счетоводител трябва да е запознат със следните основни програми:  софтуер за финансово управление, софтуер за данъчно обслужване и системи за планиране на ресурсите.

Специализация в някоя счетоводна сфера

Ако се интересувате от реализация като нишов специалист може да се насочите към придобиване на повече знания в избрана за вас сфера от счетоводството. Най-често начинаещите счетоводители се насочват към специализирате в счетоводството на малки предприятия, в данъчното облагане или в счетоводството на стопански дейности.

Следена на последните тенденции

Счетоводството също е развиваща се сфера. Много от законите, с които един счетоводител работи могат да претърпят промени и изменения. Затова е нужно постоянно информиране относно промените в областта. Както в повечето професии, така и в счетоводството ученето не спира дори и след завършване на професионална степен.

Комуникация и работна етика

Погрешно е твърдението, че счетоводителите работят само с числа. Напротив, много често се налага работата пряко с клиенти по време на консултация или предоставяне на отчети. Това изисква всеки, който има желание да се реализира в счетоводната дейност да има добри комуникационни умения.

Работната етика и спазването на крайни срокове също са част от задължителните качества на един успешен счетоводител.

Оценете:
5.00 1

ОБАДЕТЕ СЕ