• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Как да проверим фирма за регистрация по ДДС

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Как да проверим фирма за регистрация по ДДС
Как да проверим фирма за регистрация по ДДС

Все повече и повече в наши дни хората желаят и за щастие успяват да създадат свой собствен бизнес модел, чието развитие им носи дивиденти в различни аспекти. Хубаво е едно подобно явление в страна като България, защото това означава, че всеки успява бавно, но сигурно да се развива всестранно и няма по-хубав имидж за една държава от това.

За жалост, обаче колкото повече хора започват да водят по свой собствен бизнес модел, да развиват собствена дейност и в общи линии да се превръщат във видни бизнесмени, толкова повече проблеми се появяват на пътя им. Главно тези проблеми са свързани изцяло с бюрокрация на различни нива.

За да не се получи така, че накрая именно документалният аспект на нещата да ни върне обратно на дъното, трябва да сме с една дума изключително добре подготвени за различните бюрократични проблеми, които биха могли да настъпят в един момент с нашия бизнес.

Естествено, не е никак зле и да си осигурим сериозен гръб в това отношение като осъществим връзка със счетоводна къща, която да движи всичките ни процеси в този аспект. Това е изключително отговорна задача и доста често именно това е единственият начин да се справим с тази суха част от бизнеса.

За да бъдете наистина изрядни, можете да се доверите на нас, а ако не сте сигурни в качеството на нашата работа, ние нямаме абсолютно никакъв проблем да си уговорим среща, в която да обсъдим какво точно е нужно за вас и така да проверите компетентността ни.

Какво всъщност е ДДС

За да можете ясно да установите какво е ДДС и как работи всъщност то в рамките на Република България, трябва да вникнем в основите на тази абревиатура. За данъка върху добавената стойност е чувал абсолютно всеки.

Повярвайте, дори и да не сте обръщали внимание на ДДС-то на дадена стока, с която сте се сдобили, вие сте плащали подобен данък, така че съзнателно или не, вие сте ставали „жертва“ на облагането с подобен данък.

По своята същност, данъкът върху добавената стойност реално е косвен данък, който се внася в бюджета на нашата страна и осигурява голяма част от нейните приходи. След като вече го нарекохме косвен, това означава, че той се дължи за направени продажби, потребление или консумация от страна и на производител, и на продавач, и на потребител.

Реалното задължение за внасяне на ДДС е на продавача, но в действителност се дължи от купувача за осъщественото сдобиване било то със стоки или с услуги, като стойността на данъка съответно е включена в цена на стоката.

Как се извършва проверка по ДДС

Тъй като това е доста важна процедура, то на нея ѝ отива да се извършва в специално за това място в интернет. Е, в случая с проверката по ДДС, тя се прави в сайта на Европейската комисия.

Всичко, което трябва да направите, е в меню „Данъчно облагане и митнически съюз“, а пътят продължава с подменю „VIES“. Така можете да проверите дали конкретен номер по ДДС изобщо е издаден от администрация на държава-членка на Европейския съюз.

Друго хубаво нещо е дали ако е издаден, то той е напълно валиден по всички срокове, които текат.

Оценете:
4.59 100