• ул. Славянска 9, гр. София
 • Пон - Пет 9:00 - 18:00
 • +359 886 975 008

Вътреобщностни доставки на стоки (ВОД) - какво е нужно да знаете

 1. Счетоводна фирма Contract.bg
 2. Блог
 3. Вътреобщностни доставки на стоки (ВОД) - какво е нужно да знаете
Вътреобщностни доставки на стоки (ВОД) - какво е нужно да знаете

Случвало ли ви се е в ежедневието да срещате различни абревиатури, за чието значение дори да не подозирате? Е, тук идва моментът притеснението ви, че сте единствени, да секне, защото не сте.

Сблъсквали ли сте се с ВОД? Ако сте си купували автомобил от друга страна членка на Европейския съюз, то най-вероятно сте стигали до институцията, която се занимава с ВОД.

Стига сме я пазили в тайна. Заради това кликовете ви са ви отвели до блога на Contract.bg – мястото, на което има подробна информация, засягаща всеки – от работодател до обикновен, масов служител.

Бъдете сигурни, че ще имате необходимата ви информация за това какво представлява ВОД и как да се справите с често доста тромавата бюрокрация, стояща зад абревиатурата.

Какво точно е значението на вътреобщностните доставки на стоки (ВОД)

От бързата справка със закона става ясно, че ВОД наблюдаваме тогава, когато се извършва доставка на различно имущество между една страна членка на Съюза към друга.

Като под „извършване на доставка“ трябва да се разбира изпратена или транспортирана (на собствен ход) стока.

Ако още не сте си поръчвали нещо от друга държава-членка на Европейския съюз, то все пак е добре да се информирате за собствена сигурност в бъдеще.

Ако целта е да си набавите допълнителни знания относно финансова или правна част на дадено нещо, то няма по-правилно място, на което да се намирате.

Какви видове ВОД има

Тук отново правим справка със закона и веднага става ясно, че основните разновидности на ВОД са четири.

 • ВОД на стоки, различни от нови превозни средства и акцизни стоки;
 • ВОД на нови превозни средства;
 • ВОД на акцизни стоки;
 • ВОД на стоки, транспортирани от регистрирано лице за целите на неговата дейност в друга държава-членка.

Кои ВОД на стоки не се облагат с данък

Всъщност, това е доставка на дадена стока, на която подател е българско лице, което е регистрирано по българския Закон за данък върху добавената стойност (ЗДДС).

Когато условията на пратката отговаря на следните изисквания, тогава ДДС-то на стоката е любимата на всички 0%. Условията са следните:

 • Доставчикът да е регистриран по ЗДДС;
 • Получателят да е регистриран за целите на ДДС в друга държава-членка;
 • Доставката да е възмездна;
 • Стоките да бъдат директно транспортирани от територията на страната до територията на друга държава-членка, без да минава през трета страна.

Какви документи са нужни на фирмата ми, за да се възползва от нулевия данък

Необходимите документи са малко на брой, но тежестта им пред закона е голяма. Ето и какво показва справката в закона.

 • Фирмата трябва да притежава валидна фактура за извършената доставка, която е издадена на подател, който е регистриран по ДДС в друга държава. Необходимо е във фактурата да пише идентификационен номер на получателя, който е получил доставката.
 • Доставчикът, който е извършил доставката, трябва да притежава документи, които да доказват, че изобщо доставка се е извършила, а стоките са напуснали едната държава-членка и са отишли в друга такава. Реално, това се нарича транспортен документ, който доказва всичко това.

В нашия сайт за счетоводни услуги Contract.bg ще намерите подробна информация за много други счетоводни, правни и финансови въпроси, отнасящи се до различни институции и засягащи всякакви йерархични постове на трудещите се на територията на Република България.

Оценете:
4.48 80