• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

За кои сделки не се начислява ДДС - полезни съвети

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. За кои сделки не се начислява ДДС - полезни съвети
За кои сделки не се начислява ДДС - полезни съвети

Ежедневно, всеки извършва някакви сделки, независимо с каква цел са. Някои са свързани с ежедневната ви работа – например, имате някаква бизнес дейност.

Други са свързани с идеята в бъдеще да развивате бизнес дейност – купуване на консумативи, например. Трети сделки са от уста на уста или писмени и ще се случат в бъдеще, та за тях осъществяването не е сигурно все още.

Няма значение каква сделка извършвате или какво правите, но има два основни типа такива договорки между една и друга страна и те се делят главно по един принцип – облагаеми и необлагаеми по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС).

Добре е човек да бъде наясно с това коя сделка как се облага, за да може да е сигурен какво прави и как ще бъде третирана неговата договорка от закона. В настоящото четиво ще ви покажем няколко интересни факта, които ви предоставят нужната информация, за да може вашето договаряне по определени неща, свързани с бизнеса ви, да е напълно безпроблемно.

Ако искате да сте напълно вещи по този аспект от нещата, ние ви препоръчваме да прочетете докрай четивото, което сме подготвили за вас и така да придобиете представа какво е вашето положение в света на сделките и бизнеса в страната, в която живеете.

Сметнахме, че за вас ще е по-лесно да усвоите тази нелесна материя като ви представим кои са облагаемите по ЗДДС сделки. Така по метода на изключването ще знаете кое не се облага.

Има ли списък, който да ни покаже такива сделки

Според действащия ЗДДС има дефинирани условия за облагане на следните сделки:

  • Сделка със земя, която е със статут на „урегулиран поземлен имот“ се облага, но сделките или доставките със земя, която не е УПИ, са напълно освободени от облагаемост
  • Сделките с нови сгради се подчиняват на ЗДДС и подлежат на облагане
  • Сделките със стари сгради, както и с терена, който принадлежи към тях могат да бъдат третирани по два начина спрямо законодателството на Република България:
  • те са облагаеми в общия случай
  • но са освободени по ЗДДС

Разбира се, има и други интересни случаи, които не се облагат по ЗДДС, но тези са основните. Както виждате, става дума основно за покупко-продажба на земи (недвижимо имущество).

За съжаление, не всеки човек има възможността да отдели адски много време, в което да се е информирал безбожно много за нещата, които са му нужни при работата с недвижими имоти. Това е сложна материя, която със сигурност не е по силите на всеки най-вече заради липсата на време в ежедневието на обикновения човек.

Ние, обаче имаме решение за вас.

Кой може да ни помогне в запознаването с някои подробности

Това, което е добре да знаете по отношение на сделките (доставките), които не се облагат с ДДС, можете да го научите от нас – хората, които ни е грижа да не бъдете изиграни от завъртулките и вратичките в законодателството ни.

Някои уж добре познати недостатъци в законовите ни разпоредби не са по никакъв начин оправдание за нещата, които се случват – постоянно изиграни хора, които си нямат и ни най-малка представа в какво са въвлечени. Доверете ни се и бъдете различни!

Оценете:
4.68 52