• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Данъчни стратегии за намаляване на данъчната тежест върху бизнеса

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Данъчни стратегии за намаляване на данъчната тежест върху бизнеса
Данъчни стратегии за намаляване на данъчната тежест върху бизнеса

Нека бъдем честни, всеки собственик на бизнес търси начини за облекчаване на данъчната тежест върху своята дейност. В това няма нищо лошо ако мерките са напълно законни.

Разбира се, че има и такива методи, с които да намалите тежест върху бизнеса, без да прекрачвате закона.

Съществуват стратегии, които професионалистите в сферата на счетоводството препоръчват. Специалистите на Contract.bg ще ви разкрият част от методите, които може да приложите с цел облекчаване на данъчното бреме върху вашия бизнес.

Стратегии за оптимизиране на структурата на бизнеса

Има много варианти за преструктуриране на бизнес дейността, с които да я оптимизирате. Тези методи се смятат за ключова стратегическа инициатива с прилагането, на която се цели подобряване на ефективността, производителността и конкурентоспособността на компанията. 

Според размера на фирмата може да приложите различни методи с цел намаляване на данъчната тежест. Например, ако става на въпрос за голямо търговско дружество може да обмислите възможността за създаване на холдинги или филиали.

Данъчни намаления за дарения

Според закона, ако направите благотворително дарение, може да се възползвате от до 65% данъчно облекчение.

Процентът зависи от типа на организацията, към която правите дарението. В закона са предвидени и данъчни облекчения, ако дарите и предмети, които са закупени до 3 месеца преди датата на дарение.

Осигуряване на допълнителни социални добавки

Ако искате да намалите данъците си върху разходите за заплати, може да осигурите на служителите си допълнителни социални добавки.

Това може да са всякакъв вид ваучери, към които работодателя не дължи данък. Много от служителите високо оценяват ваучерите за храна, които работодателя предоставя като допълнителни социални добавки.

Ефективна стратегия за намаляване на данъците

Една от най-добре работещите стратегии, с които може да намалите данъците на вашата фирма е да намалите разходите, които се облагат с данък.

Най-често собствениците на бизнес решават да намалят разходите за обучения на персонала, маркетинг и реклама.

Въвеждане на програма за енергийна ефективност

Инвестирането в енергийно ефективни технологии и практики може да намали разходите за електроенергия и горива и същевременно да намали въглеродните емисии.

Много държави предлагат данъчни облекчения или стимули за компаниите, които инвестират в програми за енергийна ефективност.

Възползване от данъчни облекчения и стимули

Не на последно място, може да изучите възможността да се възползвате от наличните данъчни облекчения и стимули, които държавата предлага. Това може да включва данъчни кредити за инвестиции в развитие, облекчения за използване на енергоспестяващи технологии или други.

Внедряването на ефективни стратегии за намаляване на данъците на даден бизнес изисква анализ, планиране и системно изпълнение.

Оценете:
4.56 71