• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Наредба Н-18, СУПТО и всичко за онлайн магазините

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Наредба Н-18, СУПТО и всичко за онлайн магазините
Наредба Н-18, СУПТО и всичко за онлайн магазините

Колкото и всички да повтарят това, че да развиваш онлайн магазин е лесно, то няма спор, че няма материя с повече изисквания от онлайн търговията.

Всички тези наредби и законопроекти, някои от които влизат в сила, други се отлагат, а трети изобщо не се приемат, постоянно объркват собствениците на онлайн магазини.

Понеже в Интернет всеки може да продава, да влиза никой и да излиза търговец, от Национална агенция по приходите се взеха наистина насериозно по този проблем.

Е, преди Наредба Н-18 (или само Н-18) всеки можеше да продава съвсем възмездно каквото и да е било в Интернет и никой да няма информация къде отиват разходи и приходи по съответната сделка.

С Н-18 в арсенала на закона проблесна надеждата, че се прави правилната крачка в посока изсветляване на сивия сектор – нещо, за което се мечтае отдавна.

Когато човек се намира в държава, в която бизнесът постоянно се стреми да скрие дадена част от парите, които получава, тогава законодателството няма избор.

Факт е, че от мерки имаше нужда и днес в блога на Contract.bg ще разберете всичко, което трябва да знаете за Н-18, а за собствениците на онлайн магазини, се препоръчва четене с повишено внимание.

В този текст ще намерите отговори и за това какво е Софтуера за управление на продажбите (СУПТО), какви ще са ползите или последствията от него (зависи от гледната точка).

Какво е СУПТО или по-познат като Н-18

В информация, взета директно от официалния източник – НАП, пише, че СУПТО е „софтуер, чрез който управляваме продажбите в търговските си обекти. Софтуерът трябва да отговаря на редица изисквания, като именно в техническата част се пораждат най-много неясноти и спорове между бизнеса и НАП.“

Най-важната част от това, което прави СУПТО е това, че чрез него се постига 100-процентова гаранция в това, че ще има постоянна свързаност с Националната агенция по приходите.

Тази постоянна връзка ще осигури прозрачността, от която има нужда Агенцията относно продажбите, които осъществяваме и доходите, които генерираме чрез тях.

Така се носи онова необходимо спокойствието за държавните органи и институции, че все по-малък процент от търговците ще генерират средства на гърба на държавата при това абсолютно безнаказано.

Единствената причина, поради която наказуемостта в сектора е толкова ниска е това, че досега нямаше какъвто и да е било метод за това да се открие подобно заобикаляне на закона.

Същността на Н-18

Основната характеристика на този специализиран софтуер, вкаран в системата чрез Н-18, е, че той изцяло блокира каквито и да е било операции по откриване и приключване на дадена продажба.

Това се случва при положение, че статусът на касовия апарат не позволява издаване на фискален бон от покупко-продажбата.

Уникален номер на продажба (УНП) се генерира след като в специализирания софтуер се въведе конкретна информация за продажба.

УНП-то се отпечатва на фискалния бон, издаден след завършването на продажбата и се записва в базата данни на СУПТО.

По този начин се гарантира уникалността на всяка продажба и възможността за злоупотреба се намалява до минимум.

В сайта и блога на счетоводна къща Contract.bg ще откриете още много специализирана информация, отнасяща се до развитието на софтуери и нови практики, наложени от най-новите и актуални изменения в законодателната система.

Оценете:
4.73 85