• ул. Славянска 9, гр. София
  • Пон - Пет 9:00 - 18:00
  • +359 886 975 008

Какво е важно да знаем при проверка от НАП [Пълно ръководство]

  1. Счетоводна фирма Contract.bg
  2. Блог
  3. Какво е важно да знаем при проверка от НАП [Пълно ръководство]
Какво е важно да знаем при проверка от НАП [Пълно ръководство]

Всеки собственик на фирма, независимо от нейната сфера на дейност, най-вероятно се е питал какво да прави при проверка от Националната агенция по приходите (НАП).

Масовото разбиране е, че в момента, в който започнат да ни проверяват, ние сме стигнали дъното и сме пред затваряне, фалит и като цяло сме в някакво неспасяемо положение.

Това далеч не е вярно и е важно да знаем първо как протича една подобна проверка, къде се извършва тя и как можем да се представим на високо ниво с нея.

В сайта на софийската счетоводна къща Contract.bg ще имате възможност да се информирате теоритично относно този аспект от притежанието на фирма.

Нека все пак да споменем, че съществуват и собственици от другия тип, които пък напълно пренебрегват функцията на държавата да контролира дейността на фирмите, които развиват бизнес на нейна територия.

Не е правилно да сме нито в едната страна, нито в другата – средата е златна в случая и е хубаво да приемем това като наше задължение да се придържаме към нея.

Защо контролът върху фирмите все пак е слаб

Реално погледнато, няма нито една здраво стъпила система, която да се занимава само и единствено с това да проверява, следи и решава проблемите от различно естество на мозайката от фирми.

Законът за счетоводството е подценяван напълно основателно предвид това, че почти никой не следи за неговото спазване, което си е доста голям проблем.

В по-голяма степен се разчита на морална и честна дума, което си е широка и удобна писта за злоупотреби и т.нар. „пари под масата“ и „сиви“ сделки.

Ако по отношение на Закона за счетоводството, държавата не се е научила да контролира ефективно все още, то при плащането на данъци нещата стоят коренно различно.

За следенето и отчитането на данъци и осигуровки страната ни разполага с работещ, но не много ефективен инструмент, който е част от данъчната ни администрация.

Все пак в контролиращата функция на инструмента за спазване на данъчното и осигурителното законодателство има доста какво да се изисква, въпреки че е едно от най-работещите неща в страната ни.

Причини да ви разследват от НАП

Сред най-често срещаните причини, поради които Националната агенция по приходите започва да ду́ши около вашия бизнес е системно пропускане на сроковете за подаване на изискуеми документи.

Други причини могат да са рискова дейност, упражнявана от страна на вашата фирма, както и отчитане на необичайно висок оборот.

Какво трябва да знаете, когато ви проверяват

При проверка от НАП, трябва да знаете, че всяко дребно и досадно нещо е от значение за проверяващите и наистина спазването на всяко едно наглед рутинно правило ще бъде проверено от служителите, които са в обекта.

Няма спор, че както при всяко нещо, някои служители са по-благосклонни от други, но не разчитайте на това.

Спазвайте дреболиите като това всеки служител да е с бадж, да знае брутното си възнаграждение, да знае позицията, на която е нает и която изпълнява, да имате табелка, че всички цени са в лева и задължително това, че клиентът трябва да пази касовия си бон до напускане на обекта, ако сте собственик на магазин или пък на заведение за хранене.

Това в общи линии са основните неща, които човек трябва да знае, когато бива проверяван от НАП.

Оценете:
4.79 75